Misverstanden / afspraak / toelichting

Vooraf gereed maken voor stucwerk

Wij zijn niet verantwoordelijk voor het verwijderen of monteren van objecten, zoals elektrapunten, radiatoren en trapleuningen. Deze activiteiten vallen buiten de omvang van onze werkzaamheden. Als gevolg hiervan verwachten we dat alles gereed is en de wanden/plafonds stucklaar zijn bij onze komst.

Als er geen plint terugkomt, gelieve dit te melden

Aangezien het stucen van de wanden afgestemd is op het feit dat 95% van de huizen een plint krijgt, wordt dit als de standaardprocedure beschouwd. Echter, als een woning afwijkt van deze norm, dient de opdrachtgever dit vooraf aan ons te communiceren. Dit is nodig omdat de afwerking van de onderkant van de muur dan een andere aanpak vereist.

Exacte m²

Meestal worden de m² in de offerte geschat omdat het lastig is om vooraf de exacte m² te bepalen. Meetwerk is mensenwerk en fouten kunnen voorkomen, waardoor de werkelijke oppervlakte meer of minder kan zijn dan de berekende oppervlakte. Om te voorkomen dat de klant meer/minder betaalt dan de werkelijkheid, meten wij de exacte oppervlakte achteraf, zoals te zien in dit animatiefilmpje. Bekijk filmpje

Vergeten plekken

Het kan voorkomen dat een gedeelte vergeten wordt om mee te stucen/schilderen. Bij oplevering van de klus is de opdrachtgever verantwoordelijk voor het controleren van alles, inclusief vergeten plekken. Daarom kiezen wij ervoor om de betaling (zonder borg) achteraf te laten plaatsvinden. Vergeten plekken kunnen dus niet verweten worden aan de vakman.

Lamp/raam van te voren aangeven

Een wand/plafond heeft altijd een lichtinvalshoek, meestal veroorzaakt door een raam, lamp of ander lichtgevend object. Als er na het stucen iets wordt toegevoegd dat de invalshoek verandert, kan dit een negatieve invloed hebben op het uiterlijk van de wand/plafond. Daarom is de opdrachtgever verplicht om van tevoren aan te geven als de lichtinvalshoek zal veranderen.

Gladheid beoordelen

De gladheid van een wand moet op minimaal 1 meter afstand beoordeeld worden. Het schijnen van licht op een gestucte wand/plafond kan het resultaat ineens veranderen en onregelmatigheden zichtbaar maken die bij normaal daglicht niet zichtbaar zijn. Daarom is het verboden om met een zaklamp of bouwlamp te controleren, en moet de gladheid van een gestucte wand bepaald worden bij normaal daglicht.

Terugplaatsen van elektrapunten

Zowel het eraf halen als het erop zetten van de elektrapunten is de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever. Het komt echter weleens voor dat de elektrapunten niet meer terug te plaatsen zijn omdat de binnenkant van de elektrapunten te diep in de muur zit. Dit is echter niet de schuld van de stukadoor. Als erkend bedrijf zijn wij namelijk verplicht om ons aan de norm ‘dikte van het stucwerk’ te houden, dat ongeveer 3/4 mm bedraagt. Dit betekent dat wij overal waar wij stucen dezelfde dikte aanbrengen.

Gelukkig kan dit probleem op twee manieren worden opgelost:

1: Gebruik langere schroeven.
2: Plaats een plastic rondje in de binnenkant van het stopcontact, zodat het elektrapunt meer naar voren komt.

Geen garantie op scheuren

Wij gebruiken altijd A-kwaliteit gips en gaasband om de kans op scheuren te minimaliseren, maar het kan nog steeds voorkomen dat er achteraf scheuren ontstaan. Geen enkel bedrijf kan garantie geven op scheuren omdat dit meestal te maken heeft met de beweging van het gebouw of de onderlaag waarop gestuct is.